vCenter 6.5 – vCenter 7.0 Sürümüne Yükseltme

Bu yazımızda VMware 6.5 den 7.0 sürümüne geçiş için hazırlanmıştır. VMware vSphere üzerinde 6.0a ait her sürümü için herkese açık birden fazla güncelleme sırası bulunmaktadır. Kullanmış olduğunuz KB makalesini kullanarak yükseltme işlemini planlayabiliriz. vSphere yanı sıra ortamınızda VSAN, NSX, vRealize Suite gibi ürünlerde mevcut ise planlanan KB lerin kullanılması önem arz etmektedir. Yanlış ilernene bir adımda ortamımızda felakete yol açacaktır.

Update sequence for vSphere 6.0 and its compatible VMware products (2109760)

Update sequence for vSphere 6.5 and its compatible VMware products (2147289)

Update sequence for vSphere 6.7 and its compatible VMware products (53710)

Uygulamalarımızın birlikte çalışılabilirlik tablolarıda çok önemlidir. İlgili ürünün sürümüne bağlı olarak yükseltme yapmamız gerekmekyebilir. Aşağıdaki bağlantıları kullanarak kıyaslamalarımızı yapabiliriz.

VMware Product Interoperability Matrices

VMware Product Interoperability Matrices – Upgrade Path for vCenter

VMware Product Interoperability Matrices – Upgrade Path for ESXi Hypervisor

Upgrade işlemine başlamadan önce mevcut vCenter makinemizin snapshotını/yedeğini almak hayat kurtaracaktır.

Mevcut sürüm bilgilerimi göstermek için vSphere ekranımı paylaşıyorum.

Linux üzerinden upgrade işlemi başlatacağım. vCenter ISO’mu mount ettikten sonra vcsa-ui-installer > lin64 dizinine giderek installer-linux uygulamamızı başlatalım. (Windows OS için ise vcsa-ui-installer -> win32 dizini kullanılacaktır.)

Kurulumu başlatalım ve Upgrade / yükseltme seçenğini seçelim.

Giriş bölümünü inceleyip, Next diyerek ilerleyelim.

Son kullanıcı lisans anlaşmasını onaylayıp ilerleyelim.

Kaynak vCenter sunucusu bilgilerini girip, bağlan diyelim. Sertifika uyarısı geldiğinde kabul edelim ve ESXI bilgilerini direk belirterek giriş yapalım.

Hedef vCenter sunucu VM bilgilerini root bilgileri ile giriş yapalım. (Yeni vCenter bilgilerimiz)

Hedef dağıtım boyutunu seçip, ortamımıza uygun olan deployment size değerini seçelim.

Yeni vCenterimizin kurulacağı datastore alanını belirleyip next diyerek ilerleyelim (isteğe bağlı olarak Enable thin disk mode alanı aktif edilebilir)

Yeni vCenter için geçici ip adresi tanımlamamız gerekmektedir. Kurulum sırasında yeni vCenter için ip bilgilerini girip, ilerleyelim.

Birinci adımı tamamlamak için gerekli işlemleri gerçekleştirdik. İşlem özetini gördükten sonra Finish diyerek işlemlerimizi başlatalım.

OVA kurulumu (Birincil adım) başlayacak. Kurulumun ilerlenmesini takip edelim.

Aşama 1 tamamlandığında işlemin tamamlandığına dair Successfully/Başarılı mesajıo görülecektir. Bilgilerimizi inceleyip, Aşama 2’yi başlatalım.

Aşama 2 devam dedikten sonra başlayacaktır.

İleriye tıkladığımızda bir doğrulama süreci başlayacak ve bize yükseltme öncesi kontrol sonuçları gösterilecektir. Kapat diyerek ilerleyelim.

Yükseltme sırasında içe aktarmak istediğimiz verileri seçeceğiz. Veri boyutu, tahmini bir süre ile birlikte bizlere sunuculacaktır. İşlem esnasında vCenter sunucusunun kapalı kalacağı (kullanılamaz olacak) süreyi tahmin etmek bizim için önemli olacağından işlem esnasında olan durumları öğrenebilmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabiliriz. Downtime During the vCenter Server Upgrade

Müşteri deneyimi programına katılıp, katılamak istediğimiz bilgisini buradan girebiliriz. CEIP programı için aşağıdaki bağlantıyı kullanılabiliriz.

Customer Experience Improvement Program (“CEIP”)

İşlem tamamlanmaya hazır duruma geldiğinde özet bilgiler tekrardan bizimle paylaşılacak, Finish diyerek işlemi başlatabiliriz.

Yükseltme esnasında eski vCenter kapatılacağı bilgisi verilecektir.

Yükseltme işlemi başlatılır. Data kopyalama, vCenter Servislerin başlatılması bilgileri burada gözükecektir, hepsinin ekran görüntüsünü paylaşmayacağım.

vCenter üzerine bağlandıktan sonra upgrade işleminin gerçekleştiğini version sekmesinde görebiliriz.

Başka bir yazımızda görüşmek üzere,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir