"Enter"a basıp içeriğe geçin

Vagrant Komutları

Last updated on 28 Ocak 2021

Bu yazımızda bazı temel Vagrant komutlarını beraber kontrol edelim. Şimdi OS üzeridne hızlı bir demo gerçekleştirelim. Dockera girmeye başlamadan önce size tüm bunların sanal makine ile nasıl çalıştığını birlikte üzerinden geçlim. İlk komutumuz vagrant init komutunu inceleyelim. Bu komutun yapıtığı şey gidip mevcut dizinde vagrant ortamı başlatmaktır. Boş bir vagrant dosyası oluşturacağı anlamına gelir. Ne yapmak istediğimize bağlı olarak, o dosyaya girip bir imaj yada box belirtme fırsatımız var. Ve sonra o dosyayı düzenledikten sonra, gidip doğrulayarak çalıştırabilir bi imaja sahip olacağız ve ortamı kurmak için bir vagrant oluşturacapuz. Öyleyse gidip vagrant dosyamıza bir bakalım.

vagrant init

Herhangi bir yazı editörü ile vagrantfile dosyamızı açalım.

Burada eklenmiş bir çok değer var. Pekala, config.vm.box = satırına gelip, bunu gerçekten kullanabileceğimiz bir box’a dönüştürelim ki bu ubuntu/trusty64 imajı olacak.

config.vm.box

Dosyamızı kayıt edip çıktıktan sonra. Şimdi bi Vagrant oluşturabilmeliyim. Tamam, bu yüzden ilk olduğı için çalışması biraz zaman alacak. Öyleyse beklemeye izin ver ve bunun üzerine biraz bakalım. Vagrant out çıktısı vagrant dosyamızı alacak ve yazmış olduğumuz vm.box dosyasını bularak indirme işlemini gerçekleştirip makine tanımlayacak.

vagrant up

komutların sonuna -h komutuyla ilgili işlemlerde neler yapabileceğimizi görebiliriz

vagrant init -h
vagrant up -h 
vagrant init

Vagrant validate komutu ise, çok büyük komplex dosyalar ile ugraştığımızda dosyamızın çalıştırabilir olup olmadığını, bir eksik, yanlış kullanım gibi hataların olup olmadığını kontrol eder. Mesela vagrantfile içerisinde bi | işaretini silip validate işlemini deneyelim. Aynı şekilde geri ekleyip tekrardan deneyelim.

vagrant validate

vagrant status komutuyla oluşturmuş olduğumuz vagrant makinemizin durumunu görebiliriz. vagrant status -h komutu ile birlikte komutu nasıl kullanabileceğimizi görebiliyoruz. Komut içerisinde makine ismi belirterek de ilgili makinenin durumunu görebiliriz. direk vagrant status komutuyla tüm makinelerimizi vagrant status default ile varsayılan makinemizin durumunu görebilmekteyiz.

vagrant status

vagrant reload komutu ile makinemizi yeniden başlatabiliriz.

vagrant reload

vagrant ssh komutu ile makinemize ssh bağlantısı sağlarız.

vagrant ssh -c –command ile direk komutumuzu ssh ile çalıştırma işlemini gerçekleştirir.

vagrant ssh -c

vagrant ssh komutu ile makinemize direk ssh ile bağlantıs sağlarız. İndirmiş olduğumuz imaj içerisinde istediğimiz şekilde çalışabiliriz.

vagrant ssh

vagrant halt komutu ile ise guess makinemizi kapatabiliriz.

vagrant halt

Vagrant destroy komutu ile guess makinemizi ya da makinelerimizi tamamen ortamdan kaldırırız. vagrant destroy komutu ile tamamını, vagrant destroy default ile default isimli guess makinemizi kaldırırız.

status komutu ile birlikte makinenin artık hiç oluşturulmamış olarak gözüktüğünü görebiliriz.

vagrant destroy

Sonraki yazımızda görüşmek üzere,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir