Merhaba,
Bu yazımızda SQL Server 2014 kurulumunu gerçekleştireceğiz.
SQL Server kurulum medyasında setup.exe uygulamasını çift tıklayarak çalştırınız.
Açılan SQL Server Installation Center ekranından Installation seçilir.
Installation bölümünden New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation seçeneği ile tek başına çalışan, Cluster olmayan (stand-alone) SQL sunucusu kurulumu için bu seçenek seçilir. Bu işlem ile SQL Server 2014 kurulum sihirbazı başlatılır.
Product Key penceresinde lisans anahtarı girilir ve Next butonu ile bir sonraki adıma geçilir.
License Terms adımında lisans sözleşmesi onayı, Kullanıcı deneyimi geliştirme program onayı ve oluşabilecek hataların Microsoft’a iletilmesi seçenekleri yer almaktadır. Bu adımda lisans sözleşmesini kabul etmek için; I accept the license terms seçeneği seçilir. CEIP ve hataların raporlanması için; Turn on Customer Experience Improvement Program (“CEIP”) and Error Reporting to help improve the quality, reliability and performance of Microsoft SQL Server 2014. seçildikten sonra Next ile kurulum sihirbazının bir sonraki adımına geçebilirsiniz.
Global Rules adımında SQL Server 2014 kurulumuna başlamadan sistemimizdeki SQL Server 2014 kurulumu için herhangi bir eksik ya da hata olup olmadığının kontrolü yapılmaktadır. Bu adımda herhangi bir eksiklik ya da hata ile karşılaşılmaması durumunda Next ile kurulum sihirazının bir sonraki adımına devam edilir.
Microsoft Update adımında SQL Server 2014 ile ilgili güncelleştirmelerin kontrolu yapılmaktadır. Bu ekranda yer alan Use Microsoft Update to check for updates (recommended) kutucuğunun seçilmesi ile SQL 2014 güncelleştirmeleri taranır ve uygun olan güncelleştirmelerin kurulumu yapılır. Bu ekranda Next ile kurulum sihirbazının bir sonraki adımına geçebilirsiniz.
Product Updates adımında SQL Server 2014 için güncelleştirmeler kontrol edilmektedir.
Install Setup Files ekranında SQL Server 2014 kurulum öncesinde gerekli olan güncelleştirmeler var ise kontrol edilir ve update var ise indirilir ve otomatik olarak yüklenir.
Install Rules ekranında SQL Server 2014 kurulumu için engel olabilecek bileşenlerin kontrolü yapılmaktadır. Bu adımda raporlanana bir hata var ise kurulum işleminde devam etmeden önce mutlaka düzeltilmesi gerekmektedir.
Setup Role adımında SQL Server Feature Installation seçeneğinin seçiyor olacağız. Bu ekranda yer alan; SQL Server Feature Installation ile; gerekli zorunlu eklentiler SQL Server Database Engine Services, Analysis Services,Reporting Services,Integration Services ve diğer özelliklerin kurulumu gerçekleşecektir. SQL Server PowerPivot for SharePoint seçeneğin; SharePoint Server için gerekli olan SQL Server kurulumunu yapılandırır. All Features With Defaults seçeneği ile SQL Server ‘in bütün servis ve özellikler kurulumu yapılacaktir. Biz bu kurulumda SQL Server Feature Installation seçeneğini seçiyorum ve Next diyerek devam ediyoruz.
Feature Selection adımında SQL Server 2014 kurulum sırasında hangi servislerin ve özelliklerin kurulacağı seçilmektedir. Bu ekranda SQL Server kurulumu için zorunlu olarak seçilmesi gereken bileşenler; Database Engine Services,Client Tools Connectivity ,Client Tools Connectivity Backwards Compatibility ve Management Tools seçenekleridir. Diğer seçenekler isteğe bağlıdır.
Feature Roles ekranında kurulacak olan servislerin ve özelliklerin kurulumu için herhangi bir eksik olup olmadiği kontrol edilmektedir. Bu ekranda Next ile kurulum sihirbazının bir sonraki adımına geçilir.
Instance Configuration adımında SQL sunucunuz için Instance yapılandırılması yapılmaktadır. Instance bir sunucu üzerinde birden fazla SQL Server servislerinin çalıştırılmasına olanak sağlayan bir özelliktir. Biz bu ekranda değişiklik yapılmadan Next butonu ile bir sonraki adıma geçiyor olacağız. İsteğe bağlı olarak Instance adında değişiklik yapabilirsiniz.
Server Configuration ekraninda Service Accounts sekmesinde SQL servislerinin hangi hesap ile çalıştırılacağı belirlenmektedir.
Collection sekmesinde; SQL Server kurulumunda Collection sunucunun dil ayarlarına göre şekillendirilmektedir. Bu sekmede uygulama tarafından kullanılan istenen collection tanımlanır. VMware vCenter uygulaması için bu seçeneğin SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS olmak zorundadır.
Database Engine Configuration penceresindeki Server Configuration sekmesinde; SQL server tarafından kullanılacak kimlik doğrulama yöntemi belirlenir. SQL sunucu üzerindeki yetkiler sadece Active Directory yada SQL sunucusundaki yerel kullanıcı hesaplarına verilmesi durumunda Windows authentication mode seçilebilir. Ayrıca Windows authentication hesplarında tanımlanan kullanıcı hesapları ve SQL server üzerinde açılacak olan hesaplar ile birlikte kullanılması durumunda Mixed Mode seçeneği seçilebilir. Mixed Mode seçilmesi durumunda; SQL sunucuda tüm yetkilere sahip ve adı sa olan bu kullanıcı için parola belirlenir.
Biz bu ekranda Mixed Mode seçeneğini seçip, sa kullanıcı hesabı için parola tanımlaması isteğe bağlı olarak da local yada active directory’de yetkilendirmek istediğimiz kullanıcı grubu ve kullanıcı hesaplarını ekliyor olacağız.
Date Directories sekmesinde SQL Server 2014’in kurulacağı dizinler seçilmektedir. Varsayılan kurulum dizinleri aşağıdaki resimdeki gibidir.
Biz bu adımda SQL Server data dizinlerinin performans ve yönetim esnekliği açısından kolaylık sağlamak adına Log, Database, Temp ve yedekleme dizinlerinin farklı diskler üzerinde tanımlayacağız.
FileStream sekmesinde herhangi bir değişiklik yapmadan Next ile bir sonraki adıma geçiyoruz.
Feature Configuration Rules penceresinde; SQL Server kurulumu için bir kez daha kontrol yapacaktır. Herhangi bir hata alınmaması durumunda Next ile kurulum sihirbazının bir sonraki adımına geçilir.
Ready to Install penceresinde SQL Server 2014 kurulumu için yapılacak bileşenler kontrol edilir ve Install butonu ile kurulum işlemi başlatılır.
Installation Progress penceresinde; SQL Server kurulum
Complete penceresinde,
Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra SQL kurulum sırasında hata olup-olmadığı kontrol edilir. Bu işlem için Windows Event Log ve SQL Server kurulum loglarını inceleyiniz.
Başka bir yazımızda görüşmek üzere,