Last updated on 26 Şubat 2019
Merhaba,
Bu yazımızda SQL Server 2014 Failover Cluster kurulumunun nasıl yapıldığını anlatacağım. Failover Cluster, yapı içerisinde bulunan Failover Cluster üyesi sunucuların üzerinde çalışan rol ve servislerin herhangi bir sebepten dolayı kapalı, yanıt veremez duruma düştüklerinde Failover Cluster üyesi olan diğer sunucu devreye girerek işlemlerin devam etmesine yarar.
Kurulum içerisinde kullanmış olduğum sunucular aşağıdaki gibidir.
Domain Controller
SRV01 : 192.168.1.5
SQL Server
SQLSRV-1 : 192.168.1.30/24 192.168.135.8/24
Üzerinde Application Server, Failover Clustering ve Multipatch I/O rolleri ve eklentileri kurulmuştur.
SQLSRV-2 : 192.168.1.40/24 192.168.135.9/24
Üzerinde Application Server, Failover Clustering ve Multipatch I/O rolleri ve eklentileri kurulmuştur.
iSCSI Storage
iSCSI : 192.168.1.10/24 192.168.135.10/24
File and Storage Service rolü kurulu aynı şekilde iSCSI Target servisini yapılandırarak SQL Server 2014 Failover Cluster yapısı için gerekli olan 4 adet disk eklenmiştir. Quorum, DTC, SQLDatabase, SQLLog.
SQL Server Failover Cluster yapısı için Distributed Transaction Coordinator rolü için kullanılan bilgiler aşağıdaki gibidir.
- Cluster yapısı için oluşturulan alana SQLCluster ismi verilmiştir, ip adresi 192.168.1.50/24 olarak atanmıştır.
- Distributes Transaction Coordinator (DTC) yapısı için DTCServices ismi atanmış olup, ip adresi 192.168.1.52/24 olarak belirlenmiştir.
- Failover yapısı için FailoverCluster ismi verilmiş, 192.168.1.60/24 ip adresi belirlenmiştir.
Server Manager konsolu üzerinden Add roles and Features seçeneğine tıklanır.
Add Roles and Features Wizard bilgi ekranında Next diyerek devam ediyoruz.
Select Installation Type ekranında Role-Based or Features-based Installation kurulum standart bildiğimiz rol ve özelliklerin kurulumunu yapabileceğimiz bölümdür. Application Server rolü, Failover Clustering ve Multipatch I/O özelliklerini bu sunucumuz üzerine kurulum yapacağımız için Roles-based or Features-based Installation seçerek next diyerek devam ediyoruz.
Select server roles ekranında Application Server rolünün kurulumunu gerçekleştireceğimiz için Application Server rolünü işaretliyoruz.
Application Server rolünü işaretledikten sonra Next diyerek devam ediyoruz. SQL Server 2014 Failover Cluster kurulumunu ve yapılandırmasını yapacağımız için features ekranında Failover Clutering ve Multipatch I/O özelliklerini de kuracağız.
Select role services ekranında SQL Server Cluster olarak yapılandırılacak sunucularda Application Server rolü içerisinde ki .NET Framework 4.5, Incoming Network Transactions, Outgoing Network Transactions servislerini seçiyoruz.
Incoming Remote Transaction ve Outgoing Remote Transaction servislerini seçmemizin nedeni Distributed Transaction Coordinator (DTC)’ nin bu uygulamalara ihtiyacı olduğundan SQL Server 2014 Failover Cluster yapımız DTC hizmetine, transaction loglarını düzgün şekilde işleyebilmesi için ihtiyaç duyulmaktadır.
Incoming Remote Transaction ve Outgoing Remote Transactions servislerini seçiyoruz ve Next diyerek devame diyoruz.
Confirm Installation selections ekranında Install diyerek Application Server rolü ve Failover Clustering ve Multipatch I/O özelliklerinin kurulumunu başlatabiliriz.
Application Server rolü ve Failover Clustering ve Multipatch I/O özelliklerinin kurulumu tamamlandıktan sonra eğer ihtiyaç duyarsa sunucu yeniden başlasın seçeneğini işaretlememiz gerekmektedir.
Install diyerek kurulumları başlatıyoruz.
Aynı şekilde aynı roller ve eklentileri SQLSRV-2 isimli sunucumuza da yüklememiz gerekmektedir.
Kurulumlar tamamlandıktan sonra Failover Cluster yapımızı yapılandırmaya başlıyoruz.
Server Manager konsulunda Tools menüsü altında bulunan Failover Cluster Manager konsolunu açıyoruz.
Failover Cluster Manager konsolu açıp, Validate Configuration seçeneğini seçerek ortamımızı öncelikle bir test ediyoruz.
Cluster’a ekleyeceğimiz Node olarak tanımladığımız Sql sunucularımızı ekleyip, Next diyerek devam ediyoruz.
Yapılacak testleri ben seçeceğim diyerek, Next diyoruz.
Yapılan testleri görerek, hepsini seçip devam ediyoruz.
Cluster kurulumuna başlıyoruz,
Failover Cluster Manager Konsolunu açıp, Management altında bulunan Create Cluster bölümünden ya da Failover Cluster Manager seçeneğine sağ tuş ile tıklayarak Create Clusterı seçerek Failover Cluster yapısının kurulum ve yapılandırmasına başlıyoruz.
Select Servers ekranında Cluster yapısına dahil edilecek olan sunucuları Browse diyerek ya da Enter Server name bölümüne ismini yazdıktan sonra Add diyerek ekleyebiliriz.
Access Point for Administering the Cluster ekranında karşımıza gelen ekranda Cluster Name bilgilerini giriyoruz aynı şekilde yapımız için bir IP adresi belirtiyoruz.
Ben en başta belirttiğim gibi Cluster Name: SQLCluster
IP adresine de : 192.168.1.50
Olarak girerek Next diyoruz.
Confirmation ekranında Failover Cluster yapımızın ismini Failover Cluster yapımızda kullanılacak olan sunucularımızın ve Failover Cluster yapımızın IP adresini görüyoruz.
Creating New Cluster ekranında Failover Cluster yapımızın başladığını görüyoruz.
Summary ekranında failover Cluster yapımızın sorunsuz bir şekilde yapılandırıldğını görüyoruz. Finish diyerek Wizard ekranını kapatıyoruz.
Failover Cluster Manager konsolunu açıyoruz. Yapımızla ilgili Roles, Nodes, Storages, Networks ve Cluster Events bölümleri gelmiştir.
Nodes bölümünde Failover Cluster bölümüne dahil etmiş olduğumuz sunucularımızın Up olarak geldiğini görüyoruz.
Storage bölümünde eklediğimiz diskler Online olarak görüyoruz.
Quorum: Failover Clustera yapılandırma bilgisinin tutulduğu disktir. Burada Node ve Disk Majority ayarını seçerek, hem Quorum diskinin hem de node ların birer oy hakkına sahip olmalarını sağlayacağız. Bu nedenle, sunuculardan biri herhangi bir sebepten dolayı hizmet veremez ise, Quorum ve diğer Node 2 oy hakkında sahip olacağı için Cluster çalışmaya devam edecektir.
Distributes Transaction Coordinator (DTC) rolünü kurulumu için sağ tuş Configure Role diyerek devam ediyoruz.
Before You Begin bilgi ekranında karşımıza kuruluma devam etmek için next diyerek devam ediyoruz.
Select Role ekranında Distributed Transaction Coordinator (DTC) rolünü seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Client Access Point ekranında Name bölümüne Distributed Transaction Coordinator (DTC) yapımız için isim atıyoruz. Addres bölümüne DTC yapımız için bir IP adresi atıyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz. Bu alana vereceğimiz isim ve IP adresinin başka cihazlar tarafından kullanılmıyor olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
İsim olarak, DTCService. IP adresi olarak 192.168.1.52 adresini tanımlıyoruz.
Select Storage ekranında DTC rolü için kullanılacak olan Cluster Diskimimizi seçiyoruz.
Confirmation ekranında DTC yapımızın ismini DTC yapımızın IP adresini görüyoruz. Next diyerek devam ediyoruz.
Creating High Availability ekranında DTC yapımızın yapılandırılmaya başladığını görüyoruz. Summary ekranında DTC yapımızın sorunsuz bir şekilde yapılandığını görüyoruz. Finish diyerek High Availability Wizard ekranını kapatarak işlemimizi tamamlıyoruz.
DTC ve Failover Cluster yapılandırmamızı tamamladıktan sonra Server 2014 kurulumuna geçebiliriz. Setup.exe’yi çalıştırarak işlemlerimizi başlatıyoruz.
Installation seçeneğini seçtikten sonra New SQL Server failover cluster installation seçeneğiyle devam ediyoruz ve Failover Cluster kurulum işlemlerini başlatıyoruz.
Bu ekranda lisans bilgilerimizi girip, Next diyerek devam ediyoruz.
Lisans sözleşmesini okuyup, kabul ettiğimize dair olan sözleşmeyi işaretleyip Next diyerek devam ediyoruz.
Global Rules, ekranında yapımızın kurulumuna başlamadan sistemimizde herhangi bir eksik ya da problem olup olmadığını kontrolü gerçekleşmektedir. Resimde olduğu gibi herhangi bir problem yok ise Next diyerek geçiyoruz.
Updates sayfasında SQL serverimizin güncellemeleri olup olmadığı kontrol edilir, kesinlikle güncellemleri kontrol edin mevcut güncelleme var ise yüklemesini bekleyin.
Failover Cluster Rules ekranında yapımızın kurulumu için gerekli olan ayarlarda bir eksik, problem olup olmadığı kontrol edilmektedir. Herhangi bir problem olup yok ise Next diyerek devame diyoruz.
Setup Roles ekranında, SQL Server Feature Installation seçeneğini seçerek devam ediyoruz.
Kurulum için seçilmesi gereken eklentiler. Database Engine Services, Client Tools Connectivity, Client Tools Connectivity Backwards Compatibility ve Management Tools seçenekleridir. İhtiyaçlarınıza göre diğer seçenekleride yükleyebilirsiniz.
Features Rules ekranında servislerin ve özelliklerin kurulum için herhangi bir eksik olup olmadığı kontrol ediliyor, herhangi bir uyarı yok ise Next diyerek devame diyoruz.
Instance Configuration ekranında defaultta gelen instance adı MSSQLSERVER dir. İsterseniz bu ismi değiştirebilirsiniz. Ben default olarak bırakıyorum. SQL Server Network Name seçeneği Failover Cluster yapısının hangi isim ile kurulacağını bize sormaktadır. MSSQLSERVER olarak orayada aynı bilgiyi girip Next diyerek devam ediyorum.
Cluster Resource Group ekranında SQL Server Cluster Resource Group ilgili bilgiyi görüyoruz. Ayarlarda bir değişiklik yapmadan Next diyerek devam ediyoruz.
Cluster Disk Selection ekranında SQL Server Failover Cluster yapımız için kullanılabilir diskler gözükmektedir. SQL Server 2014 Failover Cluster yapımız için Quorum ve Distributed Transaction Coordinator için ayırdığımız disklerimiz dışında SQL Server 2014 Database, temp ve log dosyalarını ekleyeceğimiz disklerimizi de oluşturmuştuk.
Cluster Disk Selection ekranında SQL Server 2014 Failover Cluster yapımız için bu diskleri seçerek SQL Server 2014 Failover Cluster yapısına dahil ediyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Cluster Network Configuration ekranında SQL Server 2014 Failover Cluster için yapılandıracağımız IP adresimizi giriyoruz.
Server Configuration ekranında SQL Server 2014 servislerinin hangi kullanıcı ile çalışacağını belirteceğiz. Ben Server Agent ve Server Database engine servisleri için AD üzerinde iki tane service account oluşturdum ve iki kullanıcıyı bu servislere atadım. İlgili servisleri Startup Type durumunu Automatic’e getirmemiz gerekmektedir ancak bu sayfa üzerinde bu işleme izin vermemektedir, kurulum bittikten sonra servisler ekranında belirtilen servisleri Automatice getireceğiz.
Database Engine Configuration ekranında Authetication Mode seçimi yapılmaktadır. Eğer Mixed Mode olarak yapılandırıyorsanız burada SQL Server 2014 kullanacağımız programımız (3rd part bir uygulama) için bir sa kullanıcısı için bir şifre atalamalıyız. Specify SQL Server Administrators bölümünde SQL Server 2012 için eğer Windows Authetication mode kullanılacaksa domain ortamimizda atamış olduğunuz bir kullanıcı atanır. SA kullanıcısına bir şifre atadıktan sonra, Add Current User’i seçerek şuan ki kurulum esnasında ki kullanıcıma yetki tanımlaması veriyorum aynı şekilde add diyerek tüm Domain Adminlere de yetki tanımlıyorum.
Data Directories sekmesinde Default olarak gelen dizinleri değiştirmeliyiz. Failover Cluster yapısı kullandığımız için Database, Temp, Log dosyalarının Cluster Disklerinin üzerinde tutulması gerekmektedir. Data Directories sekmesinde DB,TEMP,LOG dosyalarını Cluster Disklerimi göstererek yapılandırıyorum ve Next diyerek devam ediyoruz.
Configuration Rules ekranında Server 2014 Failover Cluster yapısı kurulumu için bir kez daha sistem tarafından kontrol edilmektedir. Next diyerek devam ediyoruz.
Ready to Install ekranında SQL Server 2014 Failover Cluster kurulumu için yapılandırma seçeneğini görüyoruz. SQL Server 2014 Failover Cluster kurulumu için Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.
Complete ekranında SQL Server 2014 Failover Cluster yapımızın başarılı bir şekilde kurulduğunu görüyoruz. Close diyerek Wizard ekranını kapatabiliriz.
Sıra geldi SQLSRV-2 isimli sunucumuz üzerine SQL Server 2014 Failover Cluster yapısına Node olarak ekleme işlemine.
Sunucumuz üzerinde SQL Server kurulum uygulamasını başlatıyoruz. Instalaltion sayfasında “Add node to a SQL Server Failover cluster” seçeneğini seçerek kurulumumuza başlıyoruz.
Cluster Node Configuration ekranında SQLSRV-2 isimli sunucumun SQL Server 2014 Failover Cluster yapısına Node olarak dahil olacağını belirtmektedir. Bu ekranda herhangi bir değişiklik yapmadan Next diyerek devam ediyoruz.
Cluster Network Configuration ekranında SQL Server 2014 Failover Cluster için yapılandırmış olduğumuz IP adresi otomatikman gelecektir. Next diyerek devam ediyoruz.
Service Accounts ekranında SQL Server 2014 servislerinin hangi kullanıcı için çalışacağını yapılandırıyor olacağız. Bir önceki kurulumda belirttiğimiz kullanıcılar otomatikman burayada geldi. Biz sadece şifresini girerek Next diyerek devam ediyoruz.
Complete ekranında SQL Server 2014 Failover Cluster yapımıza Node olarak başarılı bir şekilde eklenmiştir.
Failover Cluster Manager konsolunu tekrardan açtığımızda Roles bölümü altında DTCServices isminde oluşturduğumuz DTC rolünü ve SQL Server (MSSQLSERVER) isminde oluşturmuş olduğumuz SQL Server 2014 Failover Cluster yapısının geldiğini görüyoruz.
Nodes sekmesinde, iki adet SQL Sunucumuz gözükmektedir.
Disks bölümünde oluşturmuş olduğumuz 4 adet bölümün online olarak çalıştığını görüyoruz.
SQL Server 2014 Management Studio konsulunu açalım,
Oluşturmuş olduğumuz sa kullanıcısının parolası ile giriş yapalım ve bir adet DB oluşturup, Cluster disklerimize bu DB nin ve logunun oluştuğunu görelim.
İstemiş olduğumuz şekilde bütün işlemler çalışmakta. SQLSRV-2 isimli sunucunun eth kartını disable ediyorum,
Sunucumuza erişebiliyoruz, aynı şekilde SQLSRV-1 isimli sunucumun eth kartını devre dışı bırakıp tekrardan kontrol edelim.
Umarım faydalı bir makale olmuştur, başka bir yazımızda görüşmek üzere.