"Enter"a basıp içeriğe geçin

Microsoft Assessment and Planning (MAP) – Bölüm 1

Last updated on 25 Şubat 2019

MAP ortamımızda bulunan Microsoft ürünlerimiz hakkında envanter toplama aracıdır. MAP sayesinde ağ ortamımızda bulunan sistemlerimiz hakkında detaylı bilgi toplayabiliriz. Ortamımızda şu kadar SQL Server kurulu bunun şu kadarı EXPRESS, şu kadarı Standard, Enterprice versiyon hakkında bilgi verir. Aynı şekilde Windows versiyon adet, Office versiyon 
vb.  adet bilgisi paylaşır. 

Buradan erişip indirebilirsiniz. 

MAP ortamımızda tarama işlemini AD, Regedit, WMI, Powershell gibi araçları kullanarak gerçekleştirir.  Tarama işlemi için ortamımıza bir istemci ya da sunucu üzerine tool kurulumu yapılır. Network üzerinden her yere eriştiğinden emin olunur ve uygulama üzerinde database oluşturarak tarama işlemine ortamı hazırlarız. Uygulamamızı kurduktan sonra aşağıdaki şekilde karşılama ekranı gelir. 


Uygulama açıldıktan sonra ilgili tarama işlemi için DB ismi belirtmemiz gerekmektedir. Ben tarama gününü belirten bir isim giriyor olacağım. Office taraması yapacaksanız office, Server taraması yapacaksanız server ismi verebilirsiniz. Ben ortamımda genel bir envanter taraması yapıyor olacağım. 

MAP uygulama arayüzü aşağıdaki gibi karşımıza geliyor olacak.

Uygulama arayüzünden sol tarafta bulunan Database sekmesini seçip, Collect inventory data seçeneği seçilir. 

Açılan menüden ortamımızda uygulayacağımız senaryoyu seçiyor olacağız. Ben Windows bilgisayar hesaplarını, AD Devices ve kullanıcılar, Exchange Server, Lync, Skype for Business uygulaması, SQL vb. bütün seçenekleri seçerek kontrollerimi sağlayacağım.

Tarama işlemini hangi metod ile yapacağımızı belirtiyoruz. Ben Active Directory servisi aracılığıyla gerçekleştiriyor olacağım. Bunun yanı sıra belirtilen IP aralığını, network protokollerini ya da sadece .csv içerisinde belirtilen hesapları da tarattırabilmekteyiz.

Kimlik bilgileri ekranında domain alanına; etki alanı ismimizi domain account alanına; domain\user  yetkili bir ad kullanıcısı bilgilerini girerek ilerliyoruz.

AD seçeneğini seçip ilerlediğim için AD içerisinde tüm OU’ları mı yoksa belirli OU ları mı tarayabileceğim alan karşımıza gelmekte. Tüm etki alanını seçip ilerliyorum.

All Computers Credentials alanında tarama yapılacak uygulamalar için yetkili kullanıcı bilgileri girilmektedir ve tarama işleminin hangi teknoloji kullanılarak yapılacağı belirtilebilir. Ben domain admin hesabını girip, tüm teknolojileri seçerek ilerliyorum. Seçilen her teknolojide farklı kullanıcı bilgisi girebilirsiniz. Aşağıdaki alanda birden fazla kullanıcı bilgisi girip kayıt edebilmektesiniz. Bir sonraki Credentials Order alanında her teknoloji için sağ tarafta çıkan bilgileri seçerek kullanıcı eşleşmesi sağlayabilirsiniz.

Connection Properties alanında Teknoloji için kullanılabileceğin Port, SSL bilgileri girebilirsiniz. Ben değişiklik yapmadan ilerliyorum.

Summary alaninda yapilan işlemlerin özet bilgisi karşımıza geliyor olacak. Finish diyerek işlemi başlatıyoruz. Veri toplama işlemi başladı. Ortamdaki account hesaplanmakta, içeriği kontrol edilmekte. Ortamınız büyüklüğüne göre zaman almakta. 

Tarama sonrasını bu makalenin devamı olarak ekliyor olacağım.

Başka bir yazımızda görüşmek üzere,

Tek Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir