Last updated on 14 Mayıs 2020
Merhaba,
Bir önceki makalemizde CentOS 6.5 kurulumunu gerçekleştirmiştik. Şimdi kurulumunu yapmış olduğumuz sisteme VMware tools kurulumunu gerçekleştirelim.
VMware Tools ne işe yarar? Sanal makinalara kurmuş olduğumuz sistemlerde tam performans alarak çalışmamıza, ses kartını, ekran çözünürlüğünü ve network işlemlerinde daha performanslı, hatalı en alt seviyeye indirgeyerek sistemimizin çalışmasını gerçekleştirir.
1- Öncelikle VMware diskimizi aşağıdaki gibi sistemimize mount ederek işlemi başlatalım.
2- su (switch user) komutu ile root kullanıcısı geçiş sağlayalım.
3- #cd media komutu ile eklemiş olduğumuz disk içerisine giriş sağlanır ve ls komutu ile disk içerisindeki veriler listelenir. Disk içerisinde bulunan VMware Tools klasörüne giriş yapmak için #cd VMware (tab’ tuşuna basarak komut tamamlanır) ve giriş (enter) tuşuna basılarak ilgili klasöre giriş sağlanır.
4- Bu seferde ls komutu ile VMware Tools klasörü içerisinde bulunan veriler listelenir. Bizim işimiz aşağıdaki resimde kırmızı olarak gözüken klasör ile.
#cp VMwareTools (tab’a basarak komutu tamamla) /tmp/
cp kopyalama komutudur. belirtilen dizini, belirtilen alana kopyala anlamına gelmektedir. /tmp/ olarak belirtilen alan temp klasörüdür. Ben sıkıştırılmış olan VMware klasörünü temp dizinine bu komut ile kopyalıyorum.
5- #cd /tmp/ komutuyla temp dizinine gidip, klasörümüzün kopyalanıp, kopyalanmadığını kontrol etmek için #ls komutu ile kontrol ediyoruz.
6- Kopyaladığımız VMWareTools sıkıştırılmış dosyasını,
#tar zxvf VMwareTools-10.0.5-3228253.tar.gz
komutu ile bulunduğu dizine açıyoruz.
Burada;
z= gunZip kullanarak
x= zip dosyasını e(X)tract
v= Verbose (ekranda işlem hakkında bilgi verir, durumu ekrana yansıtır)
f= Force (eğer aynı isimde bir dosya varsa, üzerine yaz, zorla )
anlamına gelmektedirler.
7- Açmış olduğumuz sıkıştırılmış dosyanın içeriğini #ls komutu aracılığıyla tekrardan listeleriz. Açılan klasörler arasından vmware-tools-distrip klasörüne #cd vmware-tools-distrib komutu ile giriş yapıyoruz ve ls komutu ile dizin içeriğini tekrardan listeliyoruz.
8- Dizin içerisinde bulunan vmware-install.pl (.pl – perl dili ile derlenmiş scriptin uzantısıdır)
#./vmware-install.pl -d komutu ile ilgili scripti başlatırız. ./ =execute anlamına gelmektedir. .pl = perl dili ile yazılan scriptin uzantısıdır. -d = default anlamına gelir ve kurulum sırasında sorulacak bütün sorulara default da ayarlanmış cevaplar otomatik şekilde girilecektir.
9- Kurulum tamamlandıktan sonra reboot komutu ile sistem yeniden başlatılır.