Azure Tablo depolama, büyük miktarlarda yapısal veriyi depolar. Bu hizmet, Azure bulutunun içinden ve dışından gelen kimliği doğrulanmış çağrıları kabul eden bir NoSQL olmayan veri deposudur. Azure tabloları, yapılandırılmış ve ilişkisel olmayan verilerin depolanması için idealdir. Tablo depolamanın yaygın kullanımları şunlardır:
- Web ölçekli uygulamalara hizmet verebilen yapılandırılmış verilerin TB depolaması
- Karmaşık katılımların, yabancı anahtarların veya depolanan yordamların gerekmediği ve hızlı erişim için normal olmayabilen veri kümelerinin depolanması
- Kümelenmiş dizin kullanarak hızlı veri sorgulaması
- WCF Veri Hizmeti .NET Kitaplıklarıyla OData protokolü ve LINQ sorgularını kullanarak verilere erişilmesi
Yapılandırılmış ve ilişkisel olmayan verilerin büyük kümelerini depolamak ve sorgulamak için Tablo depolamayı kullanabilirsiniz; tablolara talep arttıkça da ölçekleneceklerdir.
https://docs.microsoft.com/tr-tr/azure/storage/tables/table-storage-overview#:~:text=Azure%20Tablo%20depolama%2C%20b%C3%BCy%C3%BCk%20miktarlarda,olmayan%20verilerin%20depolanmas%C4%B1%20i%C3%A7in%20idealdir.
Verilerimizi NoSQL yaklaşımıyla şemasız bir şekilde depolamamızı sağlayan servistir. Key/Value formatında verileri tutar. İlişkisel değildir.
Azure Queues
Mesaj kuyruk sistemidir. Uygulamalar arasında güvenilir mesajlama sağlayan bir hizmet olarak kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse, alış veriş sayfasına giriş yaptınız ürünü seçtiniz ve satın alma işlemi gerçekleştireceksiniz. Ödeme ekranına geldiğinizde uygulama sizi api ler aracılığıyla bankaya yönlendiriyor işlemi gerçekleştiriyorsunuz sonra tekrardan uygulamaya dönüyorsunuz. O esnada session düşmemekte ve kuyruğa girmekte. Bu işlemi Queues sayesinde yapıldığı belirtilmekte.
Bu iki başlık aslında yazılımcı arkadaşlar tarafından daha aktif kullanılmakta ve onlar bu başlıkları gördüğünde daha aktif anlamlandırabilmekteler. Hiç yazmamaktansa az iki satırda olsa bir şeyler kopyalayıp yapıştırayım istedim 🙂 Hiç değinmemekten iyidir.