Azure Cost Centers (Masraf Merkezleri), Tags (Etiketler) ve Quotas (Kotalar)

Tag (Etiket) Nedir? Aslında bu gayet basit. Kaynaklarımızda çalıştırdığımız servisler için Name/Value değerlerini girerek oluşturduğumuz bilgiler. Yaptığımız işlemleri kategorize etmemize ve faturalandırma yapmamız gibi durumlarda da kullanılmak için yardımcı olacak yöntemlerden.

https://portal.azure.com üzerine bağlanıp test yaptığım ufak servislerden birine bakalım.

MySql Servisi altında bulunan test db serverima giriş yaptım bunun için Name değeri AppProfile karşılığıda WordPress olan bir değer tanımlı. WordPress servisime hizmet veren db olduğunu hatırlamak için girdiğim ufak bir etiket.

Etiketlemeye neden ihtiyacımız var. Sanal makineler yaratır, sql db lerimizi, web app lerimizi koyacağımız Resource Gruplarımız zaten varken hem de bunlar tüm bir organizasyonun altında toplanmış olan Aboneliğin altında iken.

İki aboneliğimiz (Subscription) olduğunu düşünelim. A ve B. A’nın altında bir adet Resource Grup var ve bunun altında Frontend VM, SQL VM ve Backend VM mevcut. B aboneliği altında ise iki adet Resource Grup mevcut. Bu iki Resource Grup altında da ise A da bulunan servislerin aynısından mevcut. Frontend VM, SQL VM ve Backend VM. 3 Katmanlı bir altyapı.

İlerleyen dönemlerde bir ihtiyaçtan dolayı bu kaynaklara girmek istersem gider ilgili aboneliği seçer, ilgili resource grup içerisinde cihazlarıma erişebilirim ancak ilerleyen süreç içerisinde her aboneliğin altında bulunan makineler ile ilgili makineleri iletişime geçirmemiz gerekti. Burada bulunan her resourse grup altında bulunan makinenin diski, network kartı var. Bunları birbirinden ayrıştırmak ve eşleştirme yapmak için Tags kullanımı çok önemlidir. Proje: SQL benzeri taglar kullanılabilir.

göz önünde canlansın diye ne güzel çizdim 🙂

portal.azure.com sayfası üzerinden tüm kaynaklar seçilerek istenilen servislere assign tags butonu ile otomatik şekilde etiketleme yapılabilir ve ilerleyen süreç içerisinde ilgili etkietler kullanılarak hızlıca baglı olan projeler listelenebilir. Proje yanı sıra ilgili projenin owner:a olacak şekilde de etiketler tanımlanabilir.

Cost Management sayfasına giriş yaparak, Cost Analysis sekmesinde ise ilgii aboneliğimizi seçersek genel ödeyeceğimiz tutarı görürürz. View sekmesinden Cost by resource seçilirse kaynakların maliyetleri listelenmektedir yanı sıra add filter ile tag seçilerek ilgili sistemlerin proje tagı eklenerek maliyetleri görülebilir ve maliyet yansıtlamaları için gerekli aksiyonlar alınabilir. Yoksa abonelik atlında çok yüksek bir tutar gördüğümüzde bunu açıklamak biraz zor olacaktır.

Peki Maliyetler o kadar fazla bunları nasıl kısacağız, nasıl önüne geçeceğiz. Azure bu alanda bizim için bir şey ler yapabilmekte. Cost management sayfası altında yer alan “Usage + quatas” alanı. Bu alan içerisinde gereksiz kullanımlarda Azure kendisi kota koymakta ve kullanımı engellemeler yapmakta tabiki burada talep dogrultusunda bunların önüne geçip artırabiliyoruz. Benim test ortamımda Network için bir artış söz konusu, buralarda normalde disk ve cpu kullanımı kotaları ile karşılaşan arkadaşları duyuyorduk.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top