"Enter"a basıp içeriğe geçin

Windows Üzerinde Route Tablosuna Statik Route Ekleme | Komut Satırı

Last updated on 26 Şubat 2019

Bazen çalışma şartlarından, bulunduğumuz ortamlardan kaynaklı olarak Windows’daki route tablosuna statik bir route eklememiz işimizi kolaylaştırabilir.

Route tablosu, paketlerin nereye gideceğini belirtir. Routerların bir çoğu diğer routerlardan aldığı bilgiye dayalı olarak paketleri iletmek için en iyi yolu seçebilen bazı dinamik yönlendirme yöntemlerini kullanırlar. Bir paketin son hedefine ulaştığı sırada bağlantılarını izlemek için “traceroute” komutunu kullanarak paketin nerelerden, hangi yolu izleyerek gittiğini görebiliriz.

Neden kullanırız?

Ben neden kullanıyorum ondan bahsedeyim. Bir çok lokasyona VPN üzerinden bağlanıyorum. Aynı IP blokları çalışmış olduğum şirkette de kullanılmakta ancak şirketimde bulunan o IP bloğu farklı bir amaç için kullanılmakta ve benim bir o blok ile bir işim bulunmamakta. 2 vpn ve kendi iç ağımız üzerinde bloklar çakıştığı için kendi bilgisayarım üzerinden  statik route’lar ekleyerek hedeflerime erişmekteyim.

Windows yönlendirme tablosuna statik bir route eklemek için komut satırını kullanmamız gerekiyor.

Komut satırını yönetici olarak açalım,

Aşağıdaki komutu yazıp enter tuşuna basarak devam edelim.

route print

Ekrana gelen çıktıda ağ hedefleri ile paketlerin bu hedefe geldiklerinde gideceklerini ağ geçitleri karşımıza çıkmaktadır. Tabloda statik olarak eklemediğimiz bir yol yok ise, burada gördüğümüz her şey dinamik olarak oluşturulacaktır.

Windows Route Tablosuna Statik Route Ekleme

Statik route eklemek için aşağıdaki komutu kullanabiliriz.

route ADD destination_network MASK subnet_mask gateway_ip metric_cost

Yukarıda belirtilen komutu kullanırken Alt ağ maskesi belirtmezseniz (Subnet_mask) otomatik olarak 255.255.255.0 kullanılır. Bir metrik belirtmezsek o da otomatikman 0.0.0.0 hedef girişinden daha büyük bir cost kullanır.  Routelar en iyi yolu bulma aşamasında,

  • Prefix Lenght
  • Administration Distances
  • Metric

Değerlerine bakarak karar verir. Routerlar paketin iletimi esnasından “en iyi yolun bulunmasından” ve farklı networkler arasında “paket yönlendirilmesinden” sorumludur.

Örneğin, 172.16.160.0 255.255.255.0 ağını 172.22.90.1 ağ geçidine gitmesini gerektiren bir rota eklemek için aşağıdaki şekilde komut girmemiz gerekmektedir.

route -p ADD 172.16.160.0 MASK 255.255.255.0 172.22.90.1

Statik olarak yazılan bir yöneldirmeyi (route) silmek için ise;

route delete destination_network

 

route delete 172.16.160.0

Bu zamana kadar hiç kullanmadıysanız, bir gün işinize kesinlikle yarayacaktır ya da böyle bir yöntemin olduğunu bilmek kesinlikle işinizi kolaylaştıracaktır.

Tek Yorum

  1. Faruk altayli
    Faruk altayli 13 Temmuz 2018

    Onur bey tskler. Lutfen mail adresinden iletisime gecebilirmisiniz bu konuyla ilgili bir sorum olacak size?

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir