Windows Server 2022 DHCP Kurulumu

Client bilgisayarımız fiziksel olarak ağa bağlandığında önce DHCP Discover mesajını broadcast yoluyla network de yayınlar. Hedef IP Adresi 255.255.255.255 (broadcast), Hedef Mac Adresi : FF:FF:FF:FF:FF:FF(broadcast) Bu mesajın içine kendi fiziksel (MAC) adresini ekler. Ortamda herhangi bir DHCP sunucusu var ise, istemcinin yayınladığı mesajı alır ve istemci bilgisayara kendi veri tabanından uygun bir ip adresini, istemciye teklif eder (DHCP Offer).  İstemci DHCP sunucusunun yolladığı öneri mesajını alır ve tekrardan sunucuya IP adresini istediğine dair yayın yapar. (DHCP Request). DHCP sunucusu istemciden gelen istek mesajına karşılık bir DHCP ACK mesajı yayınlar. İlgili cihaza istemci IP adresi, subnet mask, gateway, kiralama süresi gibi bilgiler teslim edilir.

DHCP Server Kurulumunda dikkat edilmesi gereken şeylerden bazıları,

  • DHCP Rolünün uygulandığı sunucuya statik IP atanmalı.
  • Yayın yapılacak olan IP aralığını, DNS Server ve gateway IP adresinin ayrıca subnet maskının belirlenmesi gerekmektedir.

DHCP’nin avantajları, IP adresleri merkezi bir yerden dağıtılır. Cihazlar arası ip çakışması engellenir. Cihazları tek tek dolaşıp manuel olarak IP verilme işlemi ile uğraşılmaz.

Kurulum için öncelikle Server Manager açılır ve Add Roles and Features seçilir.

Before You Begin ekranında, sihirbazın kullanım amacı hakkında bilgi vermektedir.

-Administrator parolasının güçlü olması gerektiğini

-TCP/IP ayarlarından IP adresinin statik olarak verilmesi gerektiğini

-Windows güncelleştirmelerinin yapılmasının gerektiğine dair bilgi vermektedir.

Select Installation type sayfasında, Role-based or Feature-based Installation seçeneğini seçerek kuruluma devam ediyoruz.

Server Selection ekranında rolün ya da feature’un kurulacağı  serveri belirtmemiz gerekiyor, kurulumu gerçekleştireceğimiz sunucuyu seçerek Next butonuna basıp ilerliyoruz.

Select Server Roles sayfasında “DHCP Server” seçeneğini seçip Next diyerek devam ediyoruz.

DHCP Server ekranında DHCP hakkında bilgiler verilmektedir. En başta bunlar hakkında bilgilendirme yapmıştım, geçiyorum.

Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.

Kurulum tamamlandıktan sonra, Complete DHCP Configuration seçeneğine tıklayarak devam ediyoruz.

Açılan sihirbazda ilk adımda DHCP Administrators ve DHCP Users gruplarının AD de oluşturulacağına dair bilgi vermekte.

DHCP Server bir AD domain üyesi ise IP adresi dağıtabilmesi için yetkilendirilmesi (authorize) edilmesi gerkemektedir.  AD ye dahil olup da yetkilendirilmemiş DHCP server ortamda IP adresi dağıtım işlemini gerçekleştiremez. AdDHCP Server bir AD domain üyesi ise IP adresi dağıtabilmesi için yetkilendirilmesi (authorize) edilmesi gerkemektedir.  AD ye dahil olup da yetkilendirilmemiş DHCP server ortamda IP adresi dağıtım işlemini gerçekleştiremez. Admin hesabımızı burada yetkilendiriyorum.min hesabımızı burada yetkilendiriyorum.

Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra Tools seçeneğinden DHCP uygulamamızı açıp, ilgili yapılandırma işlemlerini başlatıyor olacağım.

Dağıtacağımız IP bloğu IPv4 olacağı için IPv4 seçeneğinin üzerine sağ tıklayıp, New Scope diyerek işlemimizi başlatıyoruz.

Kurulum sihirbazına Next diyerek devam ediyoruz.

Oluşturulacak olan Scope için bir isim tanımlıyoruz.

IP Address Range kısmına dağıtılacak olan IP aralığını ve ağ maskesi bilgilerini girerek ilerliyoruz.

Dağıtılan IP aralığı içerisinde dağıtılmasını istemediğimiz bir IP aralığı var ise “Exclusions and Delay” sayfasında bu IP adreslerini belirtebiliriz.

Dağıtılan IP adresleri için kira süresini “Lease Duration” sayfasından düzenliyoruz.

Gateway, DNS Server gibi ayarları yapabilmemiz için “Configure DHCP Options” sayfasından “Yes. I want to configure these options now” seçeneğini seçip Next diyerek kuruluma devam ediyoruz.

Router (Default Gateway) Sayfasında gateway adresimizi girip, ilerliyoruz.

DNS Servers sayfasında, DNS Sunucularımızın bilgilerini girerek devam ediyoruz.

Bütün değerlerimizi girdikten sonra ilgili oluşturulan scope alanını aktifleştirip, aktifleştirmeyeceğimize dair uyarı çıkmakta. Ben oluşturulan scope alanını aktifleştirip, Next diyerek kurulumumuzu tamamlıyorum.

Address Leases sekmesinde oluşturulan scope dan IP adresi almış bilgisayarlar gözükmektedir.

Scope options sayfasında ise, Scope oluşturulurken ayarlamış olduğumuz DNS, Gateway bilgileri tutulmaktadır.

Reservation, sayfasında ilgili mac adreslerine rezerve edilmesini istediğimiz ip adresini tanımlayabiliriz.

Bu arada, DHCP ve Clientler arası iletişim 67-68 portları üzerinden yapılmaktadır.

Umarım faydalı olmuştur,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir