"Enter"a basıp içeriğe geçin

Synology DSM Downgrade

Last updated on 14 Mayıs 2020

Merhaba,

Bu yazımızda herhangi bir sebepten dolayı DSM sürümünü alt versiyonlara düşürmemiz gerektiğinde hangi yolları izleyeceğimizi göreceğiz. DSM versiyonunu ürün arayüzünden malesef düşürememekteyiz. Güncel sürüm mevcut olduğu için, alt versiyon bir DSM yazılımını yüklememize izin vermemekte. Neden DSM sürümü daha eski bir sürüme düşürülme gereği duyulur? Yeni sürüm DSM çıktığında bazen hiç beklemeden hemen DSM sistemini güncelleyebiliyoruz. Bu sürümde de haliyle buglar olabiliyor. Mesela benim problemim NAS cihazım güncelleme sonrası domainden düştü ve domaine almayı başaramadım. İşlerimin aksamaması için yeni versiyon yayınlanana kadar beklemek yerine alt sürüme geçmek işlerimin aksamasını engelleyecekti. Fazla uzatmadan işlemi nasıl gerçekleştireceğimize geçelim,

 

Öncelikle Terminal ve SNMP ayarlarından “SSH hizmetini etkinleştir” seçeneğini aktifleştirerek SSH servisini açıyoruz.

syn1

SSH servisini açtıktan sonra herhangi bir terminal uygulaması ile NAS cihazımıza bağlanıyoruz.

syn2

Terminal ekranında Synology ürünümüzün admin bilgilerini giriyoruz. Login işlemi gerçekleştikten sonra

#sudo -s     komutunu kullanarak root yetkisine geçiyoruz.

İşlem tamamlandıktan sonra, vi editör aracılığıyla versiyon bilgilerinin tutulduğu not defterini açarak işlemlerimizi gerçekleştireceğiz.

#vi /etc.defaults/VERSION

syn3

syn4

Yüklü olan DSM versiyonu hakkında bilgiler burada bulunmaktadır. Buradaki bilgiler üzerinde oynama yaparak yükleyeceğimiz DSM versiyonunun alt değerlerine ait bilgiler girmeliyiz. Düzenlediğim versiyon bilgileri aşağıdaki gibidir.

syn5

ilgili bilgileri istediğimiz gibi güncelledikten sonra,

:wq

komutu kayıt edip çıkıyoruz.

Bu işlemleri yaptıktan sonra Synology arayüzünden “Güncelle ve Geri Yükle” seçeneğinden giriş yaparak “Manuel DSM Güncelleme” diyerek yükleyeceğimiz eski sürüm DSM versiyonunu seçerek işlemi başlatıyoruz.

syn7

syn8

syn9

syn11

syn12

syn13

syn14

syn15

 

Yükleme işlemi bittikten sonra yukarıdaki gibi login ekranı geldiğinde işlem tamam demektir. Login olduktan sonra Ayarlar kısmından “Güncelle ve Geri Yükle” menüsünden DSM versiyonunu ve tarihi hakkında bilgi alabiliriz.

syn16

 

Umarım faydalı, işinize yarayacak bir makale olmuştur.

Başka bir yazımızda görüşmek üzere,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.