Last updated on 26 Şubat 2019
Merhaba bu yazımızda iSCSI servisinin kurulum ve yapılandırmasını inceleyeceğiz.
iSCSI (Internet Small Computer System Interface) Network yapımız içindeki veri depolama aygıtlarını TCP/IP protokolü üzerinden birbirleri arasında bağlama yöntemidir. iSCSI genellikle yerel ağ ve geniş alan ağlar üzerinde kullanılmaktaıdr. iSCSI serivsi, TCP/IP bağlantı noktarı olarak 3260 ve 860 portlarını kullanmaktadır.
- iSCSI Initiator
- Software Initiator
- Hardware Initiator
- iSCSI Target
- Software Target
iSCSI Initiator
Sunucularımızın ve client makinalarımızın iSCSI servisine TCP/IP protokolü üzerinden bağlanmasını sağlayan servistir.
Software Initiator
iSCSI servisi için Network kartımız üzerinden iSCSI servisi bağlanmasını sağlar.
Hardware Initiator
iSCSI özel donanımlar yardımıyla iSCSI servisine bağlanmasını sağlar. Hardware Initiator üzerinden iSCSI servisine bağlantı sağlandığında Network kartımıza oranla daha performanslı çalışmaktadır.
iSCSI Target
iSCSI Target, donanım ya da yazılım üzerinde bulunan bir veri depolama kaynağı anlamına gelir. Ortamınızda yapılandırılmış olan bir veri depolama donanım ya da yazılım sunucusuna erişim gerçekleştirilerek, sunucu üzerinde ki veri depolama kaynaklarının kullanılması sağlanır.
Software Target
Sunucu sistemleri olarak Windows Server, Linux, Solaris gibi sistemleri desteklemektedir. SMB, NFS, CIFS gibi dosya protokollerini kullanarak özel depolama aygıtlarını ve uygulama sunucularının birbirleri arasında iletişim kurmasını sağlayan özelliktir.
iSCSİ sunucumuza Add roles and Features seçeneğinden, File and Storage Services rolü altında bulunan iSCSI Target Server rolünü yüklüyoruz.
Rolü yükledikten sonra , Dashboard üzerinden File and Stroage Services menüsüne tıklayıp alt seçeneklerden iSCSI yi seçiyoruz. Boş alanda sol tılayıp, New iSCSI Virtual Disk seçeneğini seçip işlemimizi başlatıyoruz.
Select iSCSI virtual disk location ekranında Server Name kısmında iSCSI Target Server kurulumunu yaptığımız sunucunun ismini görüyoruz. Select by volüme seçeneğinde ise diskimizin üzerindeki volume bilgilerini görüyoruz. Oluşturacak olduğumuz iSCSI disk ya da dizini oluşturacağımız alanı seçiyoruz. E diskini seçip devame diyorum.
Specify iSCSI virtual disk name ekranında oluşturacağım iSCSI sanal disk için Name kısmında bir isim belirtmemiz gerekiyor. SQL Failover Cluster işleminde kullanacağım için ilk alan için Quorum ismini seçiyorum.
Specify iSCSI Virtual Disk Size ekranında Diskin boş alanının bilgisi vermektedir. 1GB alan benim için yeterli olduğundan 1 GB’tı seçip Fixed Size seçeneğini seçerek devame diyorum.
Assign iSCSI Target ekranında, iSCSI Target Server sunucumuz için hedef isim ataması gerekmektedir. Burada belirlenecek isim iSCSI Initiator üzerinden sunucumuz üzerinde ki sanal disklere erişimimizi bu isim üzerinden gerçekleştirebilecektir.
Existing iSCSI Target seçeneğinde eğer sunucumuz üzerinde daha önceden herhangi bir target yapılandırmış olsaydık o targete ait bilgileri görebiliyoruz ve aynı zamanda yine bu target üzerinden işlem yapabiliriz.
Yeni bir iSCSI target oluşturmak istediğimiz için New iSCSI Target seçeneğini seçerek devam ediyoruz.
Specify target name ekranında yapılandırılacak olan iSCSI Target için bir isim belirlememiz gerekmektedir. Burayada Quorum olarak belirtiyorum ve Next diyerek devam ediyoruz.
Specify access servers ekranında, iSCSI Target Server sunucumuz üzerine erişim sağlayacak sunucularımızı belirtiyoruz. iSCSI Target Server sunucumuz üzerine erişim sağlayacak sunucumuzu belirtmek için Add tuşuna basıyoruz. İlgili diskleri ekleyeceğimiz sunucu ip bilgilerini buraya ekliyoruz.
Enable Authentication ekranında isteğe bağlı olarak, Authentication metohdlarını belirleyebiliyoruz. Herhangi bir işlem yapmadan devam ediyorum.
Confirmation ekranında iSCSI Target Server bilgisini oluşturulacak olan sanal iSCSI diskimizi, Erişim sunucumuz ve server üzerine erişim sırasında kimlik doğrulama methodlarına ait bilgiler özet olarka bu ekranda karşımıza çıkmaktadır. Create diyerek devam ediyoruz.
iSCSI sanal disklerimizi sunucularımız için yapılamdırdıktan sonra ip bilgilerini belirtiğimiz sunucumuza giriyoruz. Belirtilen sunucudan Dashboard üzerinden iSCSI Initiator seçeneğine giriyoruz.
Açılan ekranda gelen uyarıya Yes diyerek devam ediyoruz.
iSCSI Initiator Properties ekranı açıldığında Target bölümüne iSCSI Target Server sunucumuzun ip siini giroyuruz ve Quick Connect diyoruz.
Oluşturmuş olduğumuz quorum isimli alan burada direk karşımıza çıkmaktadır. Name in üzerine tıklayıp, connect seçeneğine tıklıyoruz.
Daha sonra Disk Management ekranına girip, diskimizin buraya eklendiğini görüyoruz.
Diskimizi aktif etmek için, Disk 1 üzerine sağ tıklayıp Online durumuna getirdikten sonra, sistemimizde formatlayıp kullanmaya başlayabiliriz. İki sunucu ip bilgisi girmiştik aynı diski diğer sunucumuzda da aynı şekilde ekledikten sonra disk management ekranına geldiğini görüyoruz. Burada yapacağımız tek işlem Disk 1 üzerine sağ tıklayıp Online durumuna getirmek olacaktır. Diğer sistem de de format atmaya gerek bulunmamaktadır.
Başka bir yazımızda görüşmek üzere,