"Enter"a basıp içeriğe geçin

G Suite üzerinde Office 365 Smart Host Tanımlayarak Mail Flow Oluşturma

Last updated on 28 Ocak 2021

admin.google.com sayfası üzerinden G Suite admin paneline bağlantı sağlanır. Açılan panel üzerinden sırasıyla Apps, G Suite, G Mail Servisine giriş sağlanır.

G Suite Admin Paneli
G Suite Apps Paneli
G Suite Servisler Paneli

Gmail servis sayfası üzerinde Hosts seçeneğine girilir,

Gmail Servis Paneli

Host sayfası içerisinde mail flow adımında maillerimizin yönlendirilmesini istediğimiz mail sisteminin tanımlaması yapılır. On Prem Exchange sunucumuz için direk CAS IP’si olabilir eğer önünde bir Mailgateway var ise Mail gateway tanımlamaları olabilir, Office 365 için ise ilgili domainimizi kayıt ederken bizlere vermiş olduğu MX bilgilerini Add Route seçeneğini seçerek tanımlıyor kaydet seçeneği ile host tanımı gerçekleştiriyoruz.

G Suite Hosts Paneli
G Suite Route Paneli

Host tanımlama işlemini gerçekleştirdikten sonra sıra geldi maillerimizin akışının gerçekleştirilmesine,

Gmail servis paneli üzerinden sayfanın en altında bulunan Advanced Settings sayfası açılır.

Gmail Servis Paneli

Advanced Settings sayfası altında Spam, phishing, and malware, Routing gibi alt başlıklar bulunmaktadır. Routing başlığı altında boş duran ya da mevcut kullanılan herhangi bir “Routing” menüsünün üzerine tıklanır ve Add Another seçeneğine tıklanarak yeni bir Routing kuralı oluşturmak için boş bir şablon oluşturulur.

Gmail Advanced Settings Routing oluşturma paneli

Açılan sayfa üzerinde Routing kuralımıza bir isim tanımlanır,

Messages to affect seçeneğinden ne tür maillerin bu kural ile eşleşeceği belirlenir. (Dışardan gelen ve giden mailler, içeriden gelen ve giden mailler). Ben Inbound ve Internal – Receiving seçeneklerini seçiyorum.

Envelope Filter sekmesinde bu kuralın kimlere uygulanacağı belirlenir, (Mail servisimiz içerisinde birden fazla kurumun domaini, kullanıcısı ya da belirli kullanıcılar ya da tüm kurum ihtiyacına göre işlev geliştirilebilir.)

İşlemimi kurum içerisinde belli domaindeki kullanıcılar için oluşturacağım. Envelope Filter seçeneğinden “Only affect specific envelope recipients” seçeneğini seçerek açılan list box içerisinden “Pattern match” seçeneğini seçiyor ve hangi domainlere kuralımızın uygulanmasını istiyorsak regex yöntemi ile belirtiyoruz. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi

@onurbabur.com|@onurbabur.net|babur.com

Gmail Routing Paneli

3. seçenekte ise bu kurala eşleşen domainlere ne yapacağımızı belirtiyoruz,

Modify message diyerek maili Route sekmesinden Change Route seçilerek açılan listbox üzerinden oluşturmuş olduğumuz host tanımını seçiyoruz.

Gmail Routing Paneli

Route panelini biraz daha aşağıya indirerek Show options sekmesini açıp Account tpyes to affect sekmesi altında bulunan Users, Groups, Unrecognized / Catch-all seçeneğinden Unrecognized / Catch-All seçeneğini seçiyorum. Bu işlem ile birlikte regexde belirtmiş olduğumuz domainlere Inbound ve Internal-receiving türüne eşleşen mailleri modify edip Route yolunu değiştiriyoruz ancak 3üncü seçenekte belirtmiş olduğumuz Unrecognized / Catch-all a denk gelenler yani kendi üzerinde olmayan mailleri. Burası biraz karışık gelmiş olabilir, makalenin sonunda daha detaylı özet geçeceğim.

Gmail Routing Paneli

Add settings seçeneği ile kuralımızı aktifleştiriyoruz.

İşlemimiz Google G Suite üzerinde bu kadar. Hızlıca özetlemek gerekirse Mail sunucularımız Google G Suite üzerinde. Aktif mail yapımız bu şekilde tanımlı ancak kurum içerisinde bazı kullanıcılarımız herhangi bir nedenden dolayı Office 365 ya da farklı bir mail sistemi kullanması gerekiyor olabilir. Bu bir geçiş senaryosu olarakda düşünülebilir.

onurbabur.com, onurbabur.net, babur.com domainlerinin MX kayıtları Google G Suite olarak tanımlı. Bu domainleri diğer mail platformları üzerinde (Office 365, Exchange Server) üzerinde Internal Relay olarak tanımlayarak ilgili domainlere ait kullanıcı oluşturabilmekteyiz ancak Domainlerin MX kaydı G Suite üzerinde olduğu için atılan mailleri G Suite karşılayacak. Kullanıcılar G Suite üzerinde tanımlı olmadığı için G Suite bu mail adresinin üzerinde tanımlı olmadığına dair NDR dönecektir.

Oluşturmuş olduğumuz Routing kuralında ise senaryomuz şu hali alacak. Mailleri MX kaydına bakarak G Suite dışarıdan kabul edecek, üzerinde email adresleri olmadığı için regexde belirtmiş olduğumuz domainler kurala dahil olacak ve maili modify edip belirtmiş olduğumuz host üzerine route edecek en son alanda belirttiğimiz Unrecognized / Catch-all seçeneği ise sadece G Suite üzerinde olmayan adresleri Office 365 üzerine route edilecektir. Eğer son sayfada Users ve Groups seçeneğinide seçseydik G Suite üzerinde olan kullanıcıya mail düşecekti aynı şekilde Office 365e de maili yönlendirecekti. G Suite üzerinde kullanıcıya mail iletilirken maili atan kişiye bir de Office 365 üzerinden mail adresi bulunamadı diye NDR dönüşü olacaktı.

Başka bir yazımızda görüşmek üzere,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir