"Enter"a basıp içeriğe geçin

G Suite – Delete/Restore User

Last updated on 14 Mayıs 2020

Bir kullanıcı kuruluşunuzdan ayrılırsa, G Suite hesabını silmek isteyebilirsiniz. Bu, tüm kullanıcının posta iletilerini yok eder ve artık G Suite’te oturum açamazlar. Diğer veriler birkaç gün içinde tasfiye edilir. Kullanıcıları askıya alma ve silme, şirketten ayrılan kullanıcılar için bir süreç oluşturma ve iş gereksinimlerinize en uygun bir silme politikası oluşturma gibi farklı sonuçları anlamak önemlidir.

Şirketten ayrılırken Drive’daki bir kullanıcının dokümanlarına ne olur? Silme işleminin bir parçası olarak, isteğe bağlı olarak kullanıcı verilerini yeni bir sahibe aktarabilirsiniz.

Ancak, bir hesabı silmeden önce ele alınması gereken başka birçok hususun olduğunu unutmayın; Uygun adımları izlemeden kaybolabilecek başka birçok veri türü olabilir. Bir kullanıcının hesabını silmeden önce verileri ayıklamanın başka yollarını da düşünebilirsiniz.

Silmek istediğimiz kullanıcıyı yönetici paneli üzerinden kullanıcılar sekmesi altında tüm kullanıcıların bulunduğu alandan bulmamız gerekmekte. Silinecek kullanıcının yanında bulunan … ‘ya basarak açılan menüden “Delete User” seçeneği seçilir.

Kullanıcıyı silerken üzerinde bulunan verilerin tamamen silineceği bu verilerin silinmesi yerine belirleyebileceğiniz bir kişiye aktarılabileceği bilgisi yer almaktadır. Silinecek kullanıcının yöneticisi ya da takım arkadaşının mail bilgisi girilerek ilgili verilerin belirtilen personele aktarılması sağlanır. Bu işlem verilerin boyutuna göre zaman alabilir. Bu işleme başlamadan önce sistem otomatikman silinecek kullanıcıyı Suspend durumuna çekmektedir. Tanımlanan işlemler bittikten sonra kullanıcı silinmektedir.

Peki silinen bir kullanıcıyı geri getirmemiz gerekiyor. Nasıl bir yol izleyeceğiz?

Kısa süre önce silinen bir kullanıcı hesabını beş güne (20 gün olarak güncellenmiş) kadar geri yükleyebilirsiniz. Bu süreden sonra, Yönetici konsolu kullanıcı hesabını kalıcı olarak siler ve Google teknik desteğiyle iletişime geçseniz bile kurtarılamaz.  Çoğu durumda, silinmiş bir kullanıcı hesabının geri yüklenmesi, kullanıcının e-posta ve takvim etkinlikleri de dahil olmak üzere ilişkili verilerini de geri yükler; Ancak, Google, silinen bir kullanıcı için tam veri kurtarmayı garanti etmez.

Önemli:

  • Yakın zamanda silinmiş bir kullanıcıyı geri yüklemek için süper kullanıcı ayrıcalıklarına sahip olmanız gerekir.
  • Silinen kullanıcı adı, mevcut bir grup adıyla, başka bir etkin kullanıcı adıyla veya başka bir kullanıcının e-posta takma adıyla eşleşirse yakın zamanda silinmiş bir kullanıcıyı geri yükleyemezsiniz. Eğer varsa, bir kullanıcı adı zaten var hata mesajı görürsünüz.
  • Maksimum kullanıcı lisansı sayısını aşamazsınız. Kullanılabilir bir lisansınız yoksa silinen bir kullanıcıyı geri yüklemeyi denerseniz, bir alanın kullanıcı sınırı hatası mesajının üzerinde olduğunu görürsünüz.

Kullanıcılar menüsü altında filtrelemeyi kullanarak Recently Deleted menüsü seçilir,

Yakın zamanda silinen kullanıcıların listesi aşağıda sıralanır.

Kurtarılmak istenilen kullanıcının isminin sağ kısmında bulunan Restore butonuna basılır.

Kullanıcının nelerinin kurtarılabileceğine dair bilgilendirme ekranı ve kullanıcının bir adet lisans kullanacağı bilgisi görülür.

Kullanıcıyı hangi OU altına oluşturulacağı alanı belirtip, Recover dememiz gerekmektedir.

Komut sonrası kullanıcının geri getirildiğine dair bilgilendirme mesajı sayfamızın altında belirecektir.

Başka bir yazımızda görüşmek üzere,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.