Ön gereksinimlerin yapıldığından emin olalım.
https://www.onurbabur.com/exchange-server-2019-gereksinimler/
Eğer ortamınızda Exchange Mailbox rolü kurulu ise, AD schema genişletme işlemini yapmadan, Unified Communications Managed API 4.0 ve Visual C ++ Redistributable kurulumunu yapmamız gerekmekte.
GUI kurulumda yükleme sihirbazı bizlere rehberlik etmektedir. Sunucumuzun adını değiştirmeyi, ip sini sabitlemeyi, domaine alma işlemini ve yukarıda bahsedilen gereksinimlerin yapılması gerekmektedir. Kurulumu yapacak hesabın Schema ve Enterprise admin security gruplarına üye olması gerekmektedir.
ISO’yu mount edip ya da belli bir dizine çıkartılmış dizin içerisinde Setup dosyasını yönetici olarak çalıştıralım.
Daha yeni güncelleştirme var mı diye “Connect to the Internet and check for updates” seçeneğini seçerek deneyebiliriz. Ben bu kurulumu yaparken CU 9 da yayımlanmış durumda, CU kurulumunu ayrı bir makalede ele almak istiyorum, onun için “Dont check for updates right now” seçeneğini seçerek ileri diyelim.
Kurulum dosyaları Temp dizini altına kopyalanmakta.
Giriş bölümünde, Devam etmeden önce Exchange Server 2019 ön koşullarının yapılandırıldığından emin olun bilgileri belirtilmekte. Ön koşulları yapılandırmadan devam edersek hata ile karşılaşırız.
Lisans sözleşmesi alanında, Lisans anlaşmasının koşullarını kabule tıklayıp İleri diyoruz.
Önerilen ayarlar sekmesinde, önerilen ayarları kullanı seçip ileri diyelim. Bu ayarlar çoğunlukla hata raporlarını, sistem donanımızın hakkındaki bilgileri ve Exchange kullanımını Microsofta göndermek için kullanılır.
Sunucu rolü seçimi ekranında, Mailbox Rolü onay kutusunu işaretliyoruz. Onay kutusunu işaretlediğimizde kurulum ve yönetim araçları otomatik olarak sunucuya yüklenecektir.
Exchange Server’ı yüklemek için gerekli olan Windows Server rollerini ve özelliklerini otomatik olarak yükle onay kutusu da işaretlenir.
Kurulum alanı ve yeri bölümünde ihtiyaçlara göre değiştirilir. Ben varsayılan olarak C dizini altına kurulumu gerçekleştiriyorum. Ek bilgi için canlı ortamlarda farklı Dizine kurulumu gerçekleştirmekteyiz.
Kötü amaçlı yazılım koruma ayarları bölümünde, Kötü Amaçlı Yazılım Korumasını etkin tutun alanında kötü amaçlı yazılım koruması, iletileri virüslere ve casus yazılımlara karşı otomatik olarak tarar. Hayır seçeneğini seçerek işlemin aktif ederk ilerliyorum.
Hazırlık kontrolleri alanında, kurulumun devam edip edemeyeceğini doğrulamak için sistem kontrolleri yapılmakta.
Herhangi bir sorun yok ise Install seçeneği aktif gelmekte. Ekstra bir sorun vs olduğu takdirde ekrana bilgilendirmeler çıkmaktadır. Şu kurulumun yapılması, Schema nın genişletilmesi gerektiği gibi.
Kuurlum ilerlemesi sayfasında, kurulum başlamakta ve ilerleme bilgileri gözükmektedir.
Kurulum tamamlandı, tamamlandıktan sonra Finish’e tıklayıp, sistemi yeniden başlatalım.
Kurulum tamamlandıktan sonra C dizini altında ExchangeSetupLogs dizini oluşmakta ve kurulum logları buraya yazılmakta.
Yeniden başlatma sonrası Exchange Admin Center üzerinde oturum açalım.
Exchange Server kurulumu Grafik arayüzünü kullanarak gerçekleştirdik.