Exchange Server 2016 Kurulumu

Merhaba,

Bu yazımızda Exchange Server 2016 kurulumunu adım adım anlatıyor olacağım.  Exchange server kurulumunu yapmadan önce ilgili sunucunun domain ortamına dahil edilmesi, kurulumu yapacak kullanıcının Enterprice Admins, Domain Admins ve Schema Admins gruplarına üye olması gerekmektedir.

Kurulumun gerçekleştirileceği sunucuya dil ayarlarının varsayılanda English & United Stades olarak bırakılması hatta sizler için bir problem oluşturmayacaksa klavyeninde Türkçe ye çevrilmemesi İngilizce olarak bırakılması sağlıklı bir kurulum gerçekleştirmemize yarayacaktır. Kurulum öncesinde Windows işletim sistemimizin bütün güncellemelerini yapmamız, .Net Framework 4.5.2 versiyonu kurmamız gerekmektedir.

Sırasıyla aşağıda belirtlen komutları Powershell üzerinden çalıştıralım.

Install-WindowsFeature RSAT-ADDS

Bu komut ile Remote Tools kurulumlarını gerçekleştireceğiz.

Windows Server 2012 üzerine Exchange Server 2016 kurulumu yapıyorsanız aşağıdaki;

Install-WindowsFeature AS-HTTP-Activation, Desktop-Experience, NET-Framework-45-Features, RPC-over-HTTP-proxy, RSAT-Clustering, RSAT-Clustering-CmdInterface, Web-Mgmt-Console, WAS-Process-Model, Web-Asp-Net45, Web-Basic-Auth, Web-Client-Auth, Web-Digest-Auth, Web-Dir-Browsing, Web-Dyn-Compression, Web-Http-Errors, Web-Http-Logging, Web-Http-Redirect, Web-Http-Tracing, Web-ISAPI-Ext, Web-ISAPI-Filter, Web-Lgcy-Mgmt-Console, Web-Metabase, Web-Mgmt-Console, Web-Mgmt-Service, Web-Net-Ext45, Web-Request-Monitor, Web-Server, Web-Stat-Compression, Web-Static-Content, Web-Windows-Auth, Web-WMI, Windows-Identity-Foundation

Windows Server 2016 üzerine Exchange Server 2016 kurulumu yapıyorsanız aşağıdaki;

Install-WindowsFeature NET-Framework-45-Features, RPC-over-HTTP-proxy, RSAT-Clustering, RSAT-Clustering-CmdInterface, RSAT-Clustering-Mgmt, RSAT-Clustering-PowerShell, Web-Mgmt-Console, WAS-Process-Model, Web-Asp-Net45, Web-Basic-Auth, Web-Client-Auth, Web-Digest-Auth, Web-Dir-Browsing, Web-Dyn-Compression, Web-Http-Errors, Web-Http-Logging, Web-Http-Redirect, Web-Http-Tracing, Web-ISAPI-Ext, Web-ISAPI-Filter, Web-Lgcy-Mgmt-Console, Web-Metabase, Web-Mgmt-Console, Web-Mgmt-Service, Web-Net-Ext45, Web-Request-Monitor, Web-Server, Web-Stat-Compression, Web-Static-Content, Web-Windows-Auth, Web-WMI, Windows-Identity-Foundation, RSAT-ADDS

Bu komut ile Mailbox rolü için gerekli Windows Featureları sırasıyla yüklenecektir.

Kurulum tamamlandıktan sonra sunucuyu yeniden başlatmamız gerekmektedir.

Sunucumuz yeniden başladıktan sonra Exchange Server kurulumu için gerekli olan Runtime’ları yüklüyoruz.

.Net Framework 4.5.2 ‘ yi en başta kurmuştuk zaten, Microsoft Unified Communications Managed API 4.0, Core Runtime 64-bit kurulumunu gerçekleştirelim.

Kurulumlar tamamlandıktan sonra Komut Satırı uygulamasını yönetici olarak çalıştırıp, kurulumu gerçekleştireceğimiz setup dizini içerisine komut satırı ile geçin. (Z:\Exc16\ gibi)

İlk komut AD üzerinde Exchange için gerekli Schema hazırlıklarını gerçekleştirmektedir. İkinci komut ise AD güncellemesi için kullanılmaktadır.

setup /PrepareSchema /IAcceptExchangeServerLicenseTerms

setup /PrepareAD /OrganizationName:”Organizasyon Adı” /IAcceptExchangeServerLicenseTerms

Bu işlemler tamamlandıktan sonra .setup.exe yi çalıştırarak kurulumu başlatabiliriz.

 

İlk ekranda güncellemeler kontrol edilsin mi yoksa Güncellemeleri şimdi kontrol etme seçenekleri gelmekte. Canlı bir ortama kurulum yapacaksanız bütün güncellemeleri beklemeniz tavsiye ederim. Ben güncellemeleri kontrol etmeden direk kuruluma geçiyorum.

Lisans anlaşmasını onaylayarak Next diyelim. 

Bu ekranda kurulumunu yapacağımız rolleri seçelim.

Burada Malware Protection özelliğini aktif edip etmeyeceğimizi sormakta. Ben kapalı tutarak devam ediyorum.

Exchange Server uygulamamızın kuruluma hazır olup olmadığını sistem kontrol etmekte.

Install komutu ile kurulumumuzu başlatalım.

Kurulum bittiğinde sunucuadı\owa sayfasına erişip kurulumu yapmış olduğum kullanıcı bilgileri ile giriş yaptığımızda test amaçlı kurulum kullanıcısına mail attığımızda mailin iletildiğini görüyoruz.

Başka bir makalemizde görüşmek üzere,

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top