Selamlar,
DKIM ile kişi yada kurumun gönderdiği e-postanın gerçekten kendisi tarafından gönderildiğinin doğrulanması sağlanır. Basit olarak çalışma mantığı, elektronik ortamda gönderilecek bir posta, dijital olarak imzalanarak gönderilir. Alıcı tarafı imzanın sağlamasını yapar ve gönderen kişiyi doğrulayabilir.
Konuyu teknik olarak açıklayacak olursak, SMTP ile giden posta sunucusunda DKIM için private key ve public key adında 2 tane anahtar oluşturulur. Private key gönderilecek e-postaların imzalanması için kullanılır. Bu nedenle gizli olarak sunucuda saklanır. Public key ise imzalanmış e-postayı doğrulamak için kullanılır. E-posta alıcısının doğrulama yapabilmesi için public key’in DNS sunucusuna TXT kaydı olarak eklenmiş olması gerekir.
Spam ve Phishing mailleri engellemek için yapılan bu teknikler, bazen normal kullanıcıları da kötü yönde etkileyebiliyor. Gmail, Hotmail, Yahoo gibi e-posta servislerinin dışında, kendinize yada şirketinize ait bir e-posta adresi kullanıyorsanız ve posta sunucusunda DKIM, SPF ayarları yapılmamışsa, gönderdiğiniz e-postalar alıcıya ulaşmayabilir yada ulaşır ancak alıcının spam kutusuna düşer.
G-Suite üzerinde DKIM Kaydı nasıl yapılır?
Admin paneli üzerinden sırasıyla Apps -> G Suite -> Gmail seçeneklerine girilir.
Authentication mail sekmesine giriş yapılır. Kayıt yapılacak domain seçilir ve ekranın ortasında bulunan Generate new record alanına tıklanır.
Prefix selector aynı şekilde bırakılır ve Generate butonuna tıklanır.
Aşağıdaki şekilde bir ekran ile karşılaşacaksınız.
İlgili domain alanının kayıtlı olduğu dış dns alanınız içerisine _domainkey isminde yeni domain alanı oluşturup, google isminde txt kaydı, ilgili kayıt değerini ise authentication mail alanında sistemin bize atadığı değeri girmemiz gerekmektedir.
Dış DNS kaydını tanımladıktan sonra Google Admin paneli üzerinden Authentication email alanı üzerinde ilgili domain txt kaydının altında bulunan Start Authentication butonu seçilir. Dış DNS kaydı doğrulandıktan sonra aşağıdaki gibi kaydın gerçekleştiği uyarısı ile karşılaşırsınız.
Başka bir yazımızda görüşmek üzere,