Merhaba,
Bir önceki yazımızda, unutulan “root” parolasının nasıl sıfırlanacağını yazmıştık. Bu makalemizde herkesin bu işlemi yapamaması için “Grub Protect” işlemini gerçekleştireceğiz. Belirlediğimiz parolayı grub menüye ekleyeceğiz. Parolayı bilen kişiler grub menü üzerinden ilgili işlemleri gerçekleştirebilecekler.
Öncelikle terminal açılır, bu işlemleri gerçekleştirebilmemiz için “root” kullanıcı yetkilerine sahip olmamız gerekli, switch user aracılığıyla “root” yetkilerini kullanalım.
Terminal üzerinden “grub-crypt” komutu ile grub menüsünde kullanacağımız parolanın “hash” li halini oluşturacağız.
- #grub-crypt komutu girildiğinde, ilgili işlem bizden şifre isteyecek. Açılış ekranında kullanacağımız şifreyi girelim, şifreyi tekrarlayalım. Şifre işlemi tamamlandıktan sonra oluşan “hash” kodunu kopyalayalım.
- vi editör aracılığıyla /etc/grub.conf dosyasını açalım ve ilgili açılan ekranda boot=/dev/sda ,defaults=0, timeout=5 in altında bulunan alanda “i” ye basip (insert) moda geçelim ve işlemleri başlatalım.
password –encrypted (kopyalanan hashi buraya yapıştıracağız) yazıp, esc ile insert modunu kapatalım. :wq komutları ile write-quit işlemini gerçekleştirelim. ilgili değişiklikler :wq komutu aracılığıyla kayıt edilip, kapatılacakltır.
İşlemleri gerçekleştirdikten sonra reboot komutuyla sistemimizi yeniden başlatalım ve grub menüden düzenleme işlemini gerçekleştirmeye çalışalım.
Gördüğünüz üzere artık “e” (edit) modu mevcut değil onun yerine “p” (password) modu gelmekte. Parolamızı doğru girdikten sonra “e” (edit) modu aktifleşmekte.
Bir başka yazımızda görüşmek üzere,
Esen kalın.