Azure Storage Genel Bakış – Blobs ve Azure Files

Öncelikle bi Storage Account ile başlayalım. Storage account oluşturduktan sonra iki farklı türü inceleyeceğiz.

Blob, Azure Files, Table Storage, Queue Storage

Azure Blob depolama, Microsoft’un buluta yönelik nesne depolama çözümüdür. Blob depolama, çok miktarda yapılandırılmamış veriyi depolamak için iyileştirilmiştir. Yapılandırılmamış veriler, metin veya ikili veriler gibi belirli bir veri modeline veya tanımına bağlı olmayan bir veri.

Blob depolama şunlar için tasarlanmıştır:

Blob

  • Görüntülerin veya belgelerin doğrudan bir tarayıcıya sunulması.
  • Dağıtılan erişim için dosyaların depolanması.
  • Video ve ses akışları.
  • Günlük dosyalarına yazma.
  • Yedekleme ve geri yükleme, olağanüstü durum kurtarma ve arşivleme için verilerin depolanması.
  • Şirket içi veya Azure’da barındırılan bir hizmetle analiz için verilerin depolanması.
https://docs.microsoft.com/tr-tr/azure/storage/blobs/storage-blobs-introduction#:~:text=Azure%20Blob%20depolama%2C%20Microsoft'un,yap%C4%B1land%C4%B1r%C4%B1lmam%C4%B1%C5%9F%20veriyi%20depolamak%20i%C3%A7in%20iyile%C5%9Ftirilmi%C5%9Ftir.

Ek olarak 3 farklı katmandan oluşur. Hot, Cool, Archive. Her biri hedefine göre fiyatlandırılır.

Sadece depolama yapacak sürekli kullanılmayacak verileri Archive üzerine, çok aktif kullanılan sürekli erişilen, değişiklik yapılan dosyaları Hot üzerine alınır ve bu diğerlerine göre biraz maliyetli olur.

Hemen örnekleyelim,

Portal üzerinden storage accounts seçeneğine giriş yapılır. Resource Group belirtilir, isim atanır, lokasyon tanımlanır Account kind belirtilir ve account oluşturulur.

Sol menüden blob altında bulunan Container seçilerek blob erişimi sağlanır. Ya da direk ana ekran üzerinde bulunan Containers seçeneği kullanılır.

Container alanından + Conteiner diyerek hemen bi container oluşturalım. Genele açık ya da özel diyerek erişimleri kısıtlayabiliriz.

Oluşturmuş olduğumuz container içine giriş yapalım ve bir dosya, resim ve benzeri bir şey upload edelim.

İlgili png dosyası yüklendi. PNG dosyasını genele açık hızlıca paylaşmak için token ve url oluşturabiliriz. İşlemi gerçekleştirmek için .png dosyasının üzerine tıklayıp açılan sayfadan Generate SAS butonuna tıklayalım.

ve açılan sayfadan Generate SAS token and URL e tıklayarak Blob SAS URL de bulunan bağlantıyı kullanarak paylaştığımız png dosyasına paylaşabiliriz.

Azure Files

Azure dosyaları, bulutta sektör standart sunucu Ileti bloğu (SMB) protokolü veya ağ dosya sistemi (NFS) protokolüaracılığıyla erişilebilen tam olarak yönetilen dosya paylaşımları sunar. Azure dosya paylaşımları, bulut veya şirket içi dağıtımlar tarafından eşzamanlı olarak bağlanabilir. Azure dosyaları SMB dosya paylaşımlarına Windows, Linux ve macOS istemcilerinden erişilebilir. Azure dosyaları NFS dosya paylaşımlarına Linux veya macOS istemcilerinden erişilebilir. Ayrıca, Azure dosyaları SMB dosya paylaşımları, verilerin kullanıldığı yerden neredeyse hızlı erişim için Azure Dosya Eşitleme ile Windows sunucularında önbelleğe alınabilir.

https://docs.microsoft.com/tr-tr/azure/storage/files/storage-files-introduction#:~:text=Azure%20dosyalar%C4%B1%2C%20bulutta%20sekt%C3%B6r%20standart,olarak%20y%C3%B6netilen%20dosya%20payla%C5%9F%C4%B1mlar%C4%B1%20sunar.

Şimdi de bi Azure Files demosu gerçekleştirelim.

Storage Account panelinden File share giriş yapıp, + File shares butonuna tıklayalım.

Sağ tarafta açılan panel üzerinden file share için isim tanımlayıp kota belirliyoruz. Tiers için uygun size uygun seçeneği belirleyebilirsiniz sonrasında Create diyerek alanımızı oluşturalım.

Oluşturduğumuz file storage alanına giriş yapıp connect butonuna tıklayalım.

Connect butonuna tıkladıktan sonra kullandığımız OS için uygun seçeneği seçip belirtilen komutları kopyalayalım.

Kopyalamış olduğumuz komut dizinini powershell e yapıştırıp uygulayalım.

İşlem tamamlandığında bilgisayarım içerisine Network location altında alanımızın oluştuğunu görebiliriz. İlgili alan içine bir klasör ve txt oluşturduğumuzda fileshare altına senkronize olacaktır.

Sonraki yazımızda görüşmek üzere,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir